forbudt å ta bilder av eget barn?

FØR:

Når je var lita og gikk i barnehage, på skola, spilte fotball, var med i speider’n, spilte i skolekorpset, var drillpike, gikk på ski, spilte torader, var med i teatergrupper, danset og sang i kulturskola, var på barnebursdager, opptrådte på ulike tilstelninger, spilte håndball, kjørte slalom, var med i elevråd og ungdomsråd, deltok på UKM, løpte for Ren-eng,og ja, you name it! ✌️ Ikke et eneste arrangement uten at mamma eller pappa, søsken eller bestemor og/eller andre foreldre/folk tok bilder (evt.filmet) – og gurimalla SÅ artig å sjå på gamle, gode minner! Nå kan je vise jentene mine hva mamma drev med i sin oppvekst, vi kan mimre med artige bilder når vi har klassetreff, eller je kan ha med meg bilder av meg sjøl og barndomsvenner, klassevenner, lagkamerater, lærere osv hele livet! Gode og trygge minner je aldri ville vært foruten! Sjølsagt ligger de mest spesielle øyeblikk lagra på innsida, men å ha bilder fra oppveksten er da verdifullt det også!

Je kan se på bilde av meg og klassa mi fra første skoledag i august 97, eller på bilde av meg og Morgan og Geks fra min barnebursdag på Kvisla, eller bilde av meg, Vegard og Vivian som spiller torader på en konsert. Je kan se på bilder av meg, Lene, Hanne, Line, Pia, Karo osv med blomsterkjoler fra en liten teaterforestilling, je kan se på bilder hvor vi ligger en haug med jenter oppå hverandre for å feire seier på hjemmebane (fotballkamp), kan kikke på bilde av meg, Monika, Erik og Ole hvor vi hadde konkurranse med egg-kasting, kan mimre gjennom bilder fra skoleavslutninger og skoleforestillinger, bilder tatt av skolekorpset og bilder tatt av dansegruppa eller teatergjengen! Det er sjelden det er bilder av BARE meg, det hadde jo vært litt kjedelig :p og slike bilder er veldig verdifulle!

Alle disse herlige minner kan vises frem til øvrig familie, besteforeldre som ikke fikk sett på konserten eller til pappa som måtte jobbe akkurat den dagen. Bildene viser hvem jeg var sammen med, hva vi gjorde og hvor glad jeg var i de rundt meg 😁 de viser en innholdsrik oppvekst, ei glad jente med mange venner. Hadde disse bildene vært forbudt å ta på den tida så hadde jeg hatt bilder av bare meg sjøl og fotballen, meg sjøl og drillstaven, meg sjøl og bursdagskaka, meg sjøl og toraderen osv… Det er minner det også, men på langt nær like gode som de som er delt med andre! ❤️
NÅ:

Vi får ikke lov til å ta bilder av våre egne barn i en forestilling/konsert hvor det er flere som står i gruppe. Vi får altså ikke lov til å ta bilde av Savannah når hele barnehagen synger sang, eller av Evina når klassen skal opptre i fellesskap. Vi får ikke lov til å ta bilde av eget barn i luciatog eller generelt når barnet bare er der, fordi det kan være et annet barn som kommer i bakgrunn! Nå begynner reglene å bli så strenge at je blir litt lei meg😞 Sjølsagt respekterer vi at noen itte vil at bilder av dems barn skar publiseres på nett, både pga det ene og det andre og det er helt opp til hver enkelt, det er je 100% enig i. Men at je som mamma på bakgrunn av det her itte skar få lov til å ta bilder av mine egne unger er ganske leit.. For det første vil vi jo ha minner sjøl, vi vil kunne ta vare på de så jentene kan sjå ved senere anledninger, vi vil vise til ivrige besteforeldre osv hva jentene gjør/har gjort – og ikke minst, jentene vil kunne ha minner når de blir voksne og får egne barn! Je vil kunne ta bilder sv Evina i ulike sammenhenger slik at vi/ho kan vise til pappan sin som naturlignok itte «er med på alt»! Slik det er nå så får vi itte lov til det… Urettferdig? Veldig leit for både Evina og pappan hennes, og også omvendt hvis Evina er med på noe der, så er det veldig morro for meg å sjå bilder i blandt!

Slik det er nå med alle regler så vil f.eks Savannah sitt album fra hennes første år i bhg inneholde bare bilder av ho… Så spør Savannah når ho skar konfirmeres: Ingen venner? Ingen lekekamerater? Deltok je itte på noen forestillinger? Gikk je itte i luciatog med de andre? Var je itte med på konsert? Joda! Men hvorfor er det bilder av bare meg og ingen andre? Og hvorfor er bildene bare tatt før eller etter..?

Nei, du skjønner det…
Dette er bare noen vinklinger av denne problematikken! ✌️

Personlig ser je ingen problemer med at andre foreldre tar bilder av hele barnehagegruppa eller skoleklasse når de opptrer sammen!

Vi har fått sagt til oss foreldre at det skal være fokus på ungene der og da, og ikke på å ta masse bilder – og det er forsåvidt sant, men hvor lenge varer der og da? Husker Savannah forestillinga i barnehagen hvor ho var med og sang da ho var 2,5 år? NEI! Vil ho sette pris på at mamman hennes tok et bilde slik at ho har med seg minner fra alt som skjedde i barnehagen? JA! Vil besteforeldre, tanter og onkler bli stolte når de får se slike bilder? JA! Men slike bilder får vi ikke lov å ta lenger.. Je mener helt klart at det finnes en mellomting mellom totalt fotoforbud og det å publisere alskens bilder av andres barn på nettet! At noen barn blir redde hvis andre foreldre tar bilde er sjølsagt en lei situasjon, men hvor skar den grensa med å ta hensyn egt gå? Det er også forskjell på om det står tjue foreldre med store speilreflekskameraer som blitser i vilden sky, eller et par foreldre som diskré tar noen kjappe bilder med en liten mobil uten lyd/lys..
Hvis je skar sette meg inn i situasjonen til en familie som er imot bilder og overhodet itte ønsker at dems barn skal bli fotografert på tilstelninger – så klarer je det nok itte helt, je forstår, men samtidig forstår je itte! Og åffer skar det bety fotoforbud for meg? kan andre «nekte» meg å ta bilde av mine egne unger? Det blir ikke samme minnene å ha i album hvis jeg tar bilde av Evina før og etter fotballkampen, for det er jo på selve kampen de gode og artige/minneverdige bildene hadde blitt tatt! Jeg kan godt ta bilde av en blid og ferdig pynta Savannah før sommeravslutning, og av en sliten og tilgrisete Savannah etter sommeravslutningen. Men det er jo bilder FRA avslutningen som er de øyeblikkene man vil forevige aller mest, ikke sant? :) 

Hva gjør du? Knipser/knipset du bilder av dine håpefulle når de er/var sammen med andre? Spiller fotballkamp, opptrer på konsert eller leker i en bursdag? 

(For å påpeke; det er snakk om bilder som tas til privat bruk til album eller på veggen hjemme o.l. Dette handler ikke om nettvett eller regler ift publisering av bilder!)

Vil gjerne høre andres meninger for og imot 😄😄

PS! Dette er bare tanker, ingenting er ment for å hisse opp eller trampe noen på tærne!:)

  
Bildet ovenfor er publisert med dårlig kvalitet slik at barnas ansikt ikke skal synes. Dette bildet er av Evina og deler av hennes fotball-lag som feirer seier.. Skal det være forbudt å ta slike bilder? Dette er jo et herlig og artig minne for både oss og ikke minst jenta sjøl. 

You may also like

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/e/b/e/blestad.com/httpd.www/blog/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *