Slik takler du forkjølelsessesongen

På denne tiden av året lurer forkjølelsen stadig rundt hjørnet. Det hostes og harkes på jobben, i barnehagen og på skolen – ja overalt hvor mennesker samles. Det finnes selvfølgelig ingen garantier for at man ikke blir rammet, men derimot finnes det mange fiffige ting du kan gjøre for å redusere ubehaget. Både som forebyggende og når ulykken først er ute.

Forkjølelse er verdens vanligste sykdom og den forekommer over hele verden. Og det har den antakeligvis gjort siden tidenes morgen ettersom symptom og behandling er omtalt allerede i skrifter fra det gamle Egypt. Det finnes fortsatt ingen kur, så vi må istedenfor behandle og lindre forkjølelsen så godt vi kan.

 

Før

Årsaken til at forkjølelse sprer seg så raskt er blant annet at forkjølelsen er mest smittsom i begynnelsen av sykdomsforløpet – samtidig som den da er minst framtredende for den som har fått viruset. Dette gjør at vi sprer viruset selv om vi ikke føler oss syke.

Hold avstand
For å hindre spredning av smitte er det bra å vaske hendene ofte og unngå å handhilse. Det er også lurt å holde en viss avstand til andre når man hoster og nyser – og host og nys helst i armkroken. Unngå kontakt med mennesker som er forkjølet.

Ikke fikle
Mobiltelefoner, dørhandtak, tastatur, penger og så videre er alle overflater med mange basiller, så prøv å ikke bite på neglene eller fikle med hendene i nærheten av øyner, nese og munn.

Sov mye
Hvis du begynner å føler deg syk så er det enda viktigere å ikke stresse og å få nok søvn. En utmattet kropp har ingen reell sjanse å bekjempe forkjølelsesviruset og holde seg frisk.

Spis bra
Forkjølelse er intet unntak. Å spise bra og få i seg tilstrekkelig med væske er alltid bra når du vil lade kroppens batterier og unngå å bli syk.

 

Når ulykken først er ute

Sov
Når du stresser, er oppe og løper rundt eller anstrenger deg (trening, jobb, mye å gjøre) så utsetter du kroppen for ytterliggere påkjenning enn det infeksjonen allerede gjør. Med andre ord, tillat deg selv å være syk så blir du ofte frisk raskere.

Bli hjemme
På samme måte som at du som er frisk bør unngå kontakt med mennesker som er forkjølet, så bør du som er forkjølet unngå kontakt med friske mennesker. Du gjør ingen på jobben en tjeneste hvis du sleper deg på jobben med feber. Du bør heller ikke omgås små barn, eldre eller personer med nedsatt immunforsvar hvis du vet at du er forkjølet.

Drikk
Feber, hoste og snørr forårsaker at kroppen skiller ut væske. Da er det viktig at du fyller på og drikker mye vann for å ikke bli dehydrert.

Ta vare på deg selv
Vær snill mot din syke kropp, ta på deg myke klær, bruk tepper og dyner når du fryser og myke lommetørklær når du snyter deg. Når du begynner å bli frisk føles det deilig å bytte til rene sengeklær.

Medisin og lege
I kampen mot forkjølelse finner du alt fra smertestillende til naturmedisin og nesespray, men følg alltid bruksanvisningen og bruk disse ved behov. Selvfølgelig skal du ta kontakt med lege hvis du føler at forkjølelsen påvirker kroppen mer enn du trur den burde og hvis du har symptom som er alvorlige.

Kjerringråd – Grønn te med ingefær, sitron og honning
Riv en liten bit fersk ingefær i en gryte og tilsett saften av en halv sitron. Tilsett vann, nok til en stor tekopp, kok opp og legg i en tepose grønn te eller bruk en teball. La trekke i 5-10 minutter. Rør i honning etter smak og varm teen om det trengs, men ikke la den koke. Drikk og nyt!

 

Favoritten i forkjølelsestider! Vitamin C bidrar til immunforsvarets normale funksjon.
Forever Absorbent-C er en tyggetablett med sitronsmak som inneholder hele 60 mg vitamin C pr. tablett, samt fiber i form av havrekli.

You may also like

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/e/b/e/blestad.com/httpd.www/blog/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *